NIE

Ett NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) är ett unikt identifikationsnummer som tilldelas icke-spanska medborgare i Spanien. Den används för olika administrativa uppgifter, som att öppna ett bankkonto, teckna ett hyreskontrakt eller till och med få ett mobiltelefonkontrakt.

Att få ett NIE-nummer är en relativt enkel process, men det kan ta lite tid. Det första steget är att fylla i lämplig ansökningsblankett, som kan hittas online eller på valfri polisstation eller oficina de extranjeros (utlänningskontoret). Tillsammans med ansökningsformuläret måste du tillhandahålla ett giltigt pass eller nationellt ID-kort, samt bevis på att du ska köpa eller hyra en bostad eller starta ett företag i Spanien. Detta kan vara i form av en elräkning eller ett brev från din hyresvärd.

När din ansökan är klar kommer du att få en tid för att besöka polisstationen eller utlänningskontoret personligen. Vid detta möte måste du uppvisa ditt pass eller ID-kort, samt eventuell annan dokumentation som krävs, till exempel adressbevis. Tjänstemannen kommer sedan att kontrollera dina dokument. Efter mötet tar det vanligtvis cirka 15 arbetsdagar att få ditt NIE-nummer. För att förenkla denna process så kan en advokat vara till hjälp eller att vi på Spainmundo guidar och hjälper dig.

Det är också viktigt att notera att ett NIE-nummer inte är samma sak som en TIE (Tarjeta de Identidad de Extranjero), som är ett fysiskt ID-kort för icke-spanska medborgare. Medan ett NIE-nummer krävs för många administrativa uppgifter, är ett TIE-kort inte alltid nödvändigt.

Skaffa ett NIE-nummer

I samband med att teckna hyreskontrakt, köpa bostad eller öppna bankkonto är ett NIE-nummer nödvändigt att ha. Det blir därför en av de första saker man behöver göra vid en flytt till Spanien. För att underlätta kan det vara bra att veta tydligt vad du behöver förbereda och i vilken tid, samt var du vänder dig när det väl är dags.

Kontakta oss