Boende

Under processen att köpa, hyra eller sälja bostad i Spanien finns saker att tänka på som skiljer sig från det svenska sättet att tänka och göra.

Spanien har en varierad bostadsmarknad med alternativ som sträcker sig från lägenheter, radhus till villor och hus på landet. Priserna varierar beroende på läge och typ av fastighet, liksom att större städer som Madrid och Barcelona är dyrare jämfört med landsbygden. Fastighetsmarknaden i Spanien är populär bland utländska köpare, särskilt från andra europeiska länder, men processen att köpa en fastighet kan vara komplex och kräver hjälp av en advokat.

Mäklare

I Spanien tar de flesta hjälp av en mäklare som då blir sin egen mellanhand och som hjälper till att boka in visningar och att hitta de objekt som matchar mot era önskemål. I motsats till Sverige är det ovanligt med öppna visningar, det bokas i stället in privata visningar av bostäderna. Så även här är det viktigt att ha en bra mäklare som engagerar sig i att hitta rätt objekt till er.

Läs mer om mäklare

Vatten, El och Gas

Hushållsel, vatten och gas är viktiga tjänster som används dagligen. Staten och privata företag ansvarar för leverans och distribution av dessa tjänster till hushållen.

Det finns ett antal olika leverantörer av dessa tjänster och beror på vart i landet man bor.

Läs mer om Vatten, EL och Gas

NIE (Número de Identificación de Extranjero)

Ett NIE-nummer (Número de Identificación de Extranjero) är ett unikt identifikationsnummer som tilldelas icke-spanska medborgare i Spanien. Den används för olika administrativa uppgifter, som att öppna ett bankkonto, teckna ett hyreskontrakt eller till och med få ett mobiltelefonkontrakt.

Läs mer om NIE

Inredningsföretag

För att iordningsställa ett boende så snabbt och smidigt som möjligt så rekommenderas det att anlita en inredningsfirma. I samråd med er kommer de att ta fram förslag på inredning som motsvarar era önskemål och som ryms inom er budget.

Läs mer om Inredningsföretag

Hushållstjänster

Spanien har ett brett utbud av hushållstjänster tillgängliga för invånarna, inklusive städning, tvätt, trädgårdsarbete och hantverkare. Dessa tjänster tillhandahålls av en mängd olika företag och privatpersoner, och de är vanligtvis mycket prisvärda.

Läs mer om Hushålls-tjänster

Flyttfirmor

När det kommer till att flytta dina tillhörigheter är det viktigt att välja en välrenommerad och erfaren flyttfirma som kan bistå med logistiken av flytten och sköta nödvändiga tillstånd och tullklarering. Detta kan bidra till att processen går smidigt och att dina tillhörigheter transporteras säkert och effektivt.

Läs mer om Flyttfirmor

Bilar

Att ta med en utländsk bil till Spanien kan vara lite krångligt, men det är definitivt möjligt. Det finns några viktiga saker att tänka på när du gör det. Se till att bilen uppfyller de spanska bestämmelserna för utsläpp och trafiksäkerhet.

Läs mer om Bilar

Bredband

Bredbandsmarknaden i Spanien domineras av flera stora aktörer. Företagen erbjuder en rad bredbandstjänster, inklusive DSL, fiberoptiskt och kabelinternet. Dessa företag erbjuder olika planer och tjänster, med varierande priser och täckning.

Läs mer om Bredband

Telefoni

Spanien har en mycket konkurrensutsatt mobiltelefonmarknad med ett antal olika företag som erbjuder tjänster till konsumenter. Mobiloperatörerna erbjuder olika planer och tjänster, med varierande priser och täckning.

Läs mer om Telefoni

Kontakta oss

This field is for validation purposes and should be left unchanged.